Jak ugotować brokuła? Triki, które sprawią, że go pokochasz

Jak ugotować brokuła? Triki, które sprawią, że go pokochasz

Mamy takie potrawy, których nie lubimy i w ogóle nie wyobrażamy sobie, żebyśmy mieli je kiedykolwiek ze smakiem zajadać. Czasami odrzuca nas już sam ich zapach czy wygląd. Prawda jednak jest taka, że czasami przyczyną takiego podejścia do danej potrawy jest jej nieumiejętne przygotowanie. Fakt jest taki, że wiele produktów musi być przygotowanych w odpowiedni sposób, aby móc wydobyć z nich najlepszy smak i aromat. Dotyczy to przede wszystkim warzyw, które przygotowane w niewłaściwy sposób mogą się okazać mdłe, a co więcej może się z nich zrobić papka. Jak więc ugotować brokuła, aby wszyscy się nim zajadali?

To bardzo zdrowe warzywo

Nie ulega wątpliwości, że brokuł jest bardzo zdrowym warzywem, a co się z tym wiąże, powinien on na stałe zagościć na naszym stole. Jednak żeby faktycznie był smaczny, musimy wiedzieć w jaki sposób go przygotować.

Inaczej może się okazać, że nikt nie będzie miał ochoty go nawet spróbować. Przede wszystkim na początek musimy go dokładnie umyć i podzielić na części. W tym celu należy go zalać wodą i dodać łyżkę octu. Dzięki temu pozbędziemy się wszelkich zanieczyszczeń. Następnie powinniśmy go wypłukać. Do garnka wlewamy wody, tak aby brokuł był nią zalany, dodajemy po łyżeczce soli i cukru oraz sok z połowy cytryny. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej brokuła na kilka minut.

Później wyciągamy, wkładamy do durszlaka i usuwamy w ten sposób nadmiar wody. Idealnie przyrządzony powinien być lekko twardy i jędrny. Jeżeli gotowany brokuł nadal do nas nie przemawia i nie możemy się do niego przekonać. To można spróbować przygotować go na parze. Wówczas wlewamy wodę do garnka i ustawiamy na kuchence. Brokuła tniemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w metalowym durszlaki i kładziemy na garnek. Dzięki tej metodzie zachowa on swój piękny kolor, a do tego jeszcze nic nie straci ze swoich wartości odżywczych, więc z pewnością warto ją wziąć pod uwagę.

Jak podawać?

Ważne jest nie tylko to, w jaki sposób przygotowujemy brokuła, ale również to, jak go ostatecznie podajemy. To też oznacza, że warto go chociażby podać z bułką tartą, którą wcześniej podsmażymy na maśle. Będzie to świetny dodatek do ziemniaków i mięsa. Innym sposobem na podanie brokułów może być zupa krem, która zostanie z nich przygotowana. Wystarczy, że zrobimy wszystko tak jak na każdą inną zupę, a na końcu całość zmiksujemy. Taką zupę możemy podawać z grzankami albo bez nich, w zależności od tego, co najlepiej będzie nam smakowało. Jeszcze innym sposobem na podawanie brokułów może być przygotowanie z nich sałatki.

Dodając inne składniki sprawimy, że sam brokuł trochę zniknie, ale jego niesamowite właściwości nadal pozostaną i będziemy mogli korzystać z jego witamin. Warto zobaczyć co jest nam tutaj oferowane, jak możemy przygotować brokuła, ale jednocześnie też, jakie są sposoby na jego podawanie. To że do tej pory nam nie smakował nie oznacza, że nie znajdziemy potrawy, w której brokuł będzie nam odpowiadał i która stanie się jedną z naszych ulubionych potraw, po którą chętnie będziemy sięgać.